top of page

Pust 
Alt vi gjør og tenker gir endringer i pusten.  Endringer i pusten har innflytelse på hva vi gjør og tenker.

Section Title

 

Vi puster ca.22000 ganger i døgnet. Pusten er involvert i alt fra hvordan oksygen kommer ut til hver minste celle, til opplevelsen av hvem vi er og om vi er trygge.  I mitt indre har jeg et bilde av pust som et vakkert (lunge)tre med fire hovedgrener, hvor alle hovedgrenene må være stabile og fleksible, med mange friske avgreininger, for at treet skal være sunt og friskt.

En gren er primært å puste gjennom nesen. Ikke alltid, av og til er det mer hensiktsmessig å puste gjennom munnen, men som basis.  Det er nesen som er utviklet spesielt for å pust.

En gren er muskulær funksjon. Et sterkt fleksibelt diafragma som motor og dirigent for all pusterelatert muskulatur.  Det vil si de fleste muskler i overkroppen.

En gren er gassutveksling. Hvordan oksygen blir tatt opp i lungene, transportert ut i til hver minste celle og brukt til forbrenning, og karbondioksid blir transportert tilbake og ut.  Dette involverer også syre- base regulering, og derved hvilket miljø vi gir cellene våre.

 

En gren er autonom regulering. Autonom betyr selvstyrt, og det autonome nervesystemet styrer alt det som skjer i kroppen av seg selv. Det innebærer blant annet hormonutskillelse, hjertefrekvens, pust og fordøyelse. Alt dette skjer helt ubevisst.  Den eneste funksjonen som både er ubevisst og bevisst styrt, er pusten.  Den er derfor en nøkkel inn til vår indre regulering, og derved ett kraftfullt verktøy.

 

For meg er det viktig å skjønne hvordan pusten fungerer, for på den måten å forstå hvorfor pusteøvelser virker og hvordan de kan brukes. Det å bli kjent med sin egen pust og pustemønstre kan gjøre oss i stand til å møte utfordringer i hverdagen på en annen måte.  Det kan hjelpe oss i å ivareta egen helse, samt komme i bedre kontakt med vår indre stemme. Pusten er den mest kraftfulle medisin vi har. Alle eier den, alltid.

Section Subtitle

bottom of page